Namaskar!

Welkom op de site over Askáran, het levende schaakspel, een fantasyroman-in-wording, van Martijn Lindeboom.

Askáran speelt in een unieke wereld, die (volgens mij) volledig afwijkt van wat er al door andere schrijvers gecreëerd is.
De setting is afwijkend, ook al zou je in de verte aan “Duin” van Frank Herbert kunnen denken. Het gigantische meer van Tarak is het centrum van de wereld, omsloten door een strook vruchtbaar land en daar buiten eindeloze woestijn.
Belangrijker nog is de beschreven cultuur. Het is een samenleving die losjes gebaseerd is op het Hinduïsme, compleet met een kastestructuur, het aanbidden van multiarmige goden en godinnen, gewoonten en aanspreektitels.
Ten derde is de structuur van het verhaal anders dan anders. Elders op deze site wordt hier uitgebreider op ingegaan.

Schrijfproces
Vroeg in 2004 ben ik begonnen aan het schrijven van dit verhaal. Oorspronkelijk zou het een novelle worden, elf hoofdstukken, ongeveer 150 pagina’s, maar dat is een beetje uit de hand gelopen. Toen ik de voorlopig laatste punt zette in het voorjaar van 2005 was het uitgegroeid tot een moloch van een boek: 520 pagina’s (de kaarten, woordenlijsten en andere appendices niet meegerekend).
Ik besloot het verhaal een tijdje te laten liggen om er later met een frisse blik weer naar te kijken. Ik zette het boek ook bij een aantal proeflezers uit en richtte me voor een jaar op het schrijven van korte verhalen (o.a. de legende van de Zwarte Wolven) en deed mee met vele schrijfwedstrijden (Pure Fantasy, Paul Harland Prijs, Schrijver Gezocht?!, Suspense Story, Twisted Shift, in meerdere edities). Maar al die tijd bleef Askáran in mijn (achter)hoofd doorsudderen.

Op reis!
Ik zocht een goed moment om te starten met herschrijven, want ik had inmiddels veel tips gekregen en had zelf ook vele aanpassingen en verbeteringen bedacht. Mijn reis naar India in september/ oktober 2006 (>> Reisverslag) werd het perfecte startpunt om te starten met herschrijven. Daar ben ik nu druk mee bezig.

Bedoeling van deze site
Askáran is een fantasyroman-in-wording en dus (uiteraard) nog niet klaar en geperfectioneerd. Ik wil de ontwikkeling van het herschrijven en het vormgeven ervan (samen met Remco) op deze site laten zien. Ook wil ik af en toe (delen van) hoofdstukken plaatsen en de bezoekers om feedback vragen.

Al het commentaar is welkom! Ik ben bereikbaar op martijn@gron-fantasy.nl.